Thom en Femke zijn samen een tweeling. Ze wonen met hun mem en heit (vader en moeder) in Paesens  Moddergat in een gezellig huisje achter de dijk. Ze zijn 9 jaar oud en hebben vijf weken geleden een eigen detectivebureau opgezet.

Dat kwam zo: Thom was altijd erg goed in het opsporen van allerlei zaken. Als iemand in huis iets kwijt was dan hoorde je al snel: “Thom, weet jij waar mijn sleutels liggen?” Of  “Thom, help jij me even om mijn kam, mijn haarspeld, lippenstift, raceauto of de afstandsbediening te vinden?”
Thom kan zó goed zoeken dat het al snel zo was dat ook de buren aan Thom vroegen om te helpen bij het opsporen van zoekgeraakte spullen. En Thom is een aardige jongen. Hij helpt een ander graag en zoeken is zijn grootste hobby. Dus Thom zoekt voor alles en iedereen allerlei spullen op. Laatst nog, kwam buurvrouw Antje bij hem. Ze was haar bril kwijt en wilde zo graag haar krant lezen. Dat probleem had Thom snel opgelost. “Buurvrouw, uw bril staat op uw hoofd”. “Oh, nou, dank je wel hoor jongen”, zei ze en liep hoofdschuddend weg.


Femke is helemaal geen goede speurder. Zij is altijd haar borstel , sokken, fietssleutel, bril of haar schoolspullen kwijt.
Wat Femke weer wel heel erg goed kan, is rekenen. En dingen netjes op volgorde leggen. Patroontjes maken en bedenken. Ze is ook erg goed in hardlopen en kaatsen. En ze kan goed plannen bedenken.

 

Wie zijn Herman en Igor?

“Igor is als een storm geboren en het is alleen maar erger geworden!”  denkt Herman terwijl hij bezorgd naar de lucht om  zich heen kijkt. Herman zucht diep. Dan, heel in de verte, ziet hij een stip aan de horizon.

De stip wordt groter en ineens ploft de stip als een jonge zilvermeeuw naast Herman neer. “Herman, Herman, bij de visafslag is de vloot binnengekomen. Vol vette vis en garnalen!”    Herman draait zich van Igor af en steekt zijn snavel pinnig omhoog. “Ben je boos?” vraagt Igor verbaasd. “Nee Igor, ongerust. Ik was on-ge-rust!” antwoordt  Herman. Igor kijkt verbaasd: “Ik wilde alleen maar weten of er al vis binnenkwam…”


Herman is een volwassen zilvermeeuw- man. Hij houdt ervan een beetje te mopperen. Een beetje boos te zijn. Als je op een zonnige stranddag aan Herman zou vragen: “ Vind jij het vandaag ook zulk mooi weer? “ Dan antwoord Herman vast en zeker: “ Mwah. Maar eens even kijken hoe het blijft tot vanavond!”


Igor is een jonge ,  trotse zilvermeeuw. Hij woont samen met Herman. Jonge zilvermeeuwen moeten altijd al vroeg het nest van hun papa en mama verlaten. En Igor vond het maar koud en eenzaam zo alleen op het waddenstrand. Gelukkig vond hij Herman. Igor is bijna altijd vrolijk. Hij is vaak verliefd en hoopt ooit een SuperMeeuw (soort van Superman / ninja-held) te worden. Tip: als Igor boven je vliegt zet dan een pet op. Je komt er vanzelf achter waarom ik je deze tip geef.