Loop jij mee met de Pelgrimsroute?


HET BILDT - Ken je Thom en Femke al? Deze tweeling van 9 jaar uit Paesens-Moddergat is een eigen detectivebureau begonnen. Samen met de meeuwen Herman en Igor beleven ze mooie avonturen die staan beschreven in de boekjes van het Altijd Wad Pad. Deze keer ontmoeten ze een pelgrim met wie ze een deel van de Sint Jacob Pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostela lopen.


Start bij Zwarte Haan
Het leuke van de boekjes van het Altijd Wad Pad is dat je dezelfde route kunt afleggen als Thom en Femke in het verhaal. Hiervoor is zelfs een speciale app ontwikkeld. In het verhaal over het Bildt gaan Thom en Femke met een pelgrim op pad om een deel van de Sint Jacob Pelgrimsroute te lopen. De wandeling begint bij Zwarte Haan, ook wel het begin van de wereld genoemd...


Aardappelen en kunst
De boekjes van het Altijd Wad Pad zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Zo leer je onder andere hoe de dorpen in het Bildt zijn ontstaan, dat mensen hier hun eigen taal spreken (Bildts) en dat de Oude Bildtdijk de langste straat van Nederland is (14 km). Verder is er veel aandacht voor aardappelen, graan en kunstenaars. En wist je dat de beroemde schilder Rembrandt met zíjn Saskia trouwde in haar woonplaats Sint Annaparochie? Het huis waar zij vroeger woonde is nu een kledingwinkel. Misschien kun je hier zelfs nog een stoere spijkerbroek scoren!


Pelgrimsroute
Tijdens hun avonturen komen Thom en Femke op plekken waar je zelf ook naar toe kunt gaan. Zo kun je bij het restaurant in Zwarte Haan een echte pelgrimsstempel krijgen. Tenminste, als je net als Thom en Femke zelf een stukje van het pelgrimspad loopt. In het boekje lees je hoe deze route ooit ontstaan is. Ook ontdek je dankzij de verhalen van Thom en Femke hoe de Melkweg is ontstaan. Het heeft iets te maken met het slakje dat de weg naar de berg kende… Tot slot krijgt de tweeling nog een belangrijke tip: Probeer tijdens de wandeling niet – of zo min mogelijk – te praten. Dan kom je vaak op mooie ideeën!


Waar zijn de gratis boekjes en app verkrijgbaar?
Ben je benieuwd naar de boekjes van het Altijd Wad Pad waarin je alles kunt lezen over de avonturen die Thom en Femke beleven op jouw vakantieplek? En vind je het leuk om je ouders rond te leiden langs dezelfde plekken als in het verhaal? Ga dan snel naar een VVV of een toeristisch informatiepunt of een toerisme ondernemer waar de boekjes gratis voor je klaarliggen. Voor de bijbehorende routes kun je hier de app downloaden.


Routebeschrijving Het Bildt
Loop jij een stukje mee met de Pelgrimsroute die in Het Bildt begint? Neem je ouders mee langs het oude pad vol mysterie en legenden. Ontdek samen met Thom en Femke het begin van de wereld en het land van aardappelen, graan en kunst… Tijdens deze auto-, fiets- of wandeltocht van bijna 30 kilometer leer je ook hoe de Melkweg ontstaan is. Het heeft iets te maken met het slakje dat de weg naar de berg kende! Last but not least: geniet van alle leuke activiteiten die je onderweg tegenkomt in Het Bildt!

Aardappels en Kunst Het Bildt