Ga jij met Thom en Femke mee op zoek naar de stadsrechten?


HARLINGEN - Ken je Thom en Femke al? Deze tweeling van 11 jaar uit Paesens-Moddergat is een eigen detectivebureau begonnen. Samen met de meeuwen Herman en Igor beleven ze mooie avonturen die staan beschreven in de boekjes van het Altijd Wad Pad. Deze keer gaan ze met hun ouders op vakantie naar de mooie oude stad  Harlingen waar ze onder andere het schip van de ontdekkingsreiziger Willem Barentsz zien, beroemd uit de film Nova Zembla!

Start bij camping Zeehoeve
Het leuke van de boekjes van het Altijd Wad Pad is dat je dezelfde route kunt afleggen als Thom en Femke in het verhaal. Hiervoor is zelfs een speciale app ontwikkeld. In het verhaal over Harlingen gaan Thom en Femke kamperen bij camping Zeehoeve, van waaruit je allerlei leuke uitstapjes kunt doen. Zo kun je een bootje huren bij ‘Ouwe Seun’. Maar dan moet je niet, net als de heit en mem van de tweeling, uit de sloep vallen… 

Bûter, brea en griene tsiis…
De boekjes van het Altijd Wad Pad zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Zo ontdek je in dit boekje onder andere dat er in 2017 kelders uit de gouden eeuw zijn opgegraven in Harlingen, dat Harlingen een eigen taaltje heeft en wat het verhaal is achter de ‘Stienen man’. En kun jij het gedicht van ‘bûter, brea en griene tsiis’ al opzeggen?

Stadsrechten
Tijdens hun avonturen komen Thom en Femke op plekken waar je zelf ook naar toe kunt gaan. Zo kun je net als de tweeling naar het dorp Kimswerd gaan, waar de reus Grutte Pier in het jaar 1480 werd geboren. Een bezoek aan museum het ‘Hannemahuis’ mag niet ontbreken en je kunt bij het bezoekerscentrum in de zeehaven van Harlingen zien hoe het expeditieschip van Willem Barentsz precies wordt nagebouwd. Tot slot krijgen Thom en Femke van de stadsgids van Harlingen een belangrijke opdracht. Harlingen kreeg namelijk al in het jaar 1234 stadsrechten, maar waar zijn die gebleven? De jonge detectives gaan graag op onderzoek uit!

Waar zijn de gratis boekjes en app verkrijgbaar?
Ben je benieuwd naar de boekjes van het Altijd Wad Pad waarin je alles kunt lezen over de avonturen die Thom en Femke beleven op jouw vakantieplek? En vind je het leuk om je ouders rond te leiden langs dezelfde plekken als in het verhaal? Ga dan snel naar de VVV of een andere toeristische organisatie in Fryslân, waar de boekjes gratis voor je klaarliggen. Voor de bijbehorende routes kun je hier de app downloaden.