Help jij Thom en Femke het raadsel rondom de flessenpost op te lossen?


SCHIERMONNIKOOG - Ken je Thom en Femke al? Deze tweeling van 9 jaar uit Paesens-Moddergat is een eigen detectivebureau begonnen. Samen met de meeuwen Herman en Igor beleven ze mooie avonturen die staan beschreven in de boekjes van het Altijd Wad Pad. Deze keer gaan ze met hun heit en mem met de boot naar Schiermonnikoog om een mysterie op te lossen.


Start bij haven Lauwersoog
Het leuke van de boekjes van het Altijd Wad Pad is dat je dezelfde route kunt afleggen als Thom en Femke in het verhaal. Hiervoor is zelfs een speciale app ontwikkeld. In het verhaal over de Redders in Nood vindt Thom op het strand een fles met post erin. ‘Red mij alstublieft’, staat er in kinderletters op het briefje geschreven. Thom en Femke twijfelen geen moment en volgen de aanwijzingen die hen leiden naar Schiermonnikoog. Vanuit Lauwersoog vertrekken ze met de boot naar het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland.


Bleekneusjes en ketelmannen
De boekjes van het Altijd Wad Pad zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Zo leer je dat bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) helden werken die zich keer op keer inzetten om mensen te redden uit zee. Ook kom je er achter dat Elim vroeger een vakantiekoloniehuis op Schiermonnikoog was voor ‘bleekneusjes’, oftewel voor kinderen uit grote steden die ziek waren. Hier kun je tegenwoordig logeren. En kun jij – net als Thom en Femke – ook ontdekken hoe het zit met het verhaal over de ketelmannen, de schipbreukelingen die nog zouden ronddolen over het eiland?


Witte vuurtoren
Tijdens hun avonturen komen Thom en Femke op plekken waar je zelf ook naar toe kunt gaan. Zo kun je het beste eerst een fiets huren en vervolgens beginnen bij hotel-restaurant De Tjattel. Hier is het originele verhaal te lezen over de legende van de Tjatteljuéd (ketelmannen). Misschien vind je hier aanwijzingen voor het raadsel rondom de flessenpost. Onderweg kun je net als de tweeling paard- of ponyrijden op Schiermonnikoog, een kijkje nemen bij het Schelpenmuseum of naar het Vliegerparadijs van Thijs gaan. Vergeet tot slot vooral niet om naar de witte vuurtoren te gaan. Wie weet ligt de koperen ketel daar echt begraven…


Waar zijn de gratis boekjes en app verkrijgbaar?
Kun je niet wachten om de boekjes van het Altijd Wad Pad te lezen over de avonturen die Thom en Femke beleven op jouw vakantieplek? En vind je het leuk om je ouders rond te leiden langs dezelfde plekken als in het verhaal? Ga dan snel naar een VVV of een toeristisch informatiepunt of een toerisme ondernemer waar de boekjes gratis voor je klaarliggen. Voor de bijbehorende routes kun je hier de app downloaden.

 

Tjatteljued route