Thom en Femke zijn samen een tweeling. Ze wonen met hun mem en heit (vader en moeder) in Paesens  Moddergat in een gezellig huisje achter de dijk. Ze zijn 9 jaar oud en hebben vijf weken geleden een eigen detectivebureau opgezet.

Dat kwam zo: Thom was altijd erg goed in het opsporen van allerlei zaken. Als iemand in huis iets kwijt was dan hoorde je al snel: “Thom, weet jij waar mijn sleutels liggen?” Of  “Thom, help jij me even om mijn kam, mijn haarspeld, lippenstift, raceauto of de afstandsbediening te vinden?”
Thom kan zó goed zoeken dat het al snel zo was dat ook de buren aan Thom vroegen om te helpen bij het opsporen van zoekgeraakte spullen. En Thom is een aardige jongen. Hij helpt een ander graag en zoeken is zijn grootste hobby. Dus Thom zoekt voor alles en iedereen allerlei spullen op. Laatst nog, kwam buurvrouw Antje bij hem. Ze was haar bril kwijt en wilde zo graag haar krant lezen. Dat probleem had Thom snel opgelost. “Buurvrouw, uw bril staat op uw hoofd”. “Oh, nou, dank je wel hoor jongen”, zei ze en liep hoofdschuddend weg.


Femke is helemaal geen goede speurder. Zij is altijd haar borstel , sokken, fietssleutel, bril of haar schoolspullen kwijt.
Wat Femke weer wel heel erg goed kan, is rekenen. En dingen netjes op volgorde leggen. Patroontjes maken en bedenken. Ze is ook erg goed in hardlopen en kaatsen. En ze kan goed plannen bedenken.